fbpx

Please, leave this field blank:
Loading...
VIEW MOTORHOMES GET YOUR QUOTE

Reizen door Nieuw Zeeland

Links rijden in Nieuw Zeeland

Dit is een historisch feitje. Het linksrijden komt voort uit de riddertijd, waarbij rechtshandige ridders links aanhielden om enerzijds hun sabelschede te beschermen (die men links droeg) en anderzijds hun rechterarm konden gebruiken tijdens een gevecht. Ook was het voor een rechtshandige ridder makkelijker om vanaf de linker kant op zijn paard te steigen. Hierbij is het ook handiger om links te rijden, aangezien je dan niet vanaf het midden van het pad je paard hoeft te bestijgen.

Hoezo Links rijden?

Napoleon Bonaparte voerde in heel zijn rijk de regel in dat het verkeer rechts moest houden. Een mogelijke verklaring voor de voorkeur voor rechts rijden is, dat koetsiers van wagens met meerdere paarden bij voorkeur links op de bok zaten, zodat ze hun zweep, die bijna alle koetsiers in hun rechterhand hielden, gemakkelijker konden gebruiken. In deze zitpositie hadden de koetsiers een beter zicht als ze tegenliggers aan de linkerzijde lieten passeren. Wil je meer informatie over de huidige verkeers regels in Nieuw Zeeland zodat je veilig in een camper van Bay of Islands Campervans kan rijden?
De vraag die wij regelmatig krijgen is: Is links rijden in Nieuw Zeeland moeilijk, ik heb nog nooit links gereden. Ons antwoord:
Mocht je een grote camper huren in Nieuw Zeeland en thuis heb je een kleine auto dan zal je zeker de eerste dagen met zweet in je handen rondrijden. Dat is één van de redenen dat wij compacte campers verhuren die wel van alle gemakken zijn voorzien. Een auto of compacte camper went veel sneller dan zo’n joekel! Links rijden is niet moeilijk! Sommige klanten leggen een A4tje op het stuur ‘s avonds met ‘links rijden’ zodat ze de volgende morgen eraan herinnerend worden. Uiteraard zijn onze campers voorzien van stickers KEEP LEFT .
Er is een speciale website om meer informatie te verkrijgen: start driving in NZ!

Vermoeidheid en autorijden: een slechte combinatie!

Vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen, soms zelfs met dodelijke afloop… Het lijkt misschien vrij onschuldig maar onderzoek heeft aangetoond dat het net zo gevaarlijk is dan rijden onder invloed! Iemand die moe is kan zich minder goed concentreren, kan situaties minder goed inschatten en heeft een lagere reactiesnelheid. Bovendien komt het ook voor dat mensen in slaap vallen achter het stuur.

Vandaar dat wij (bij aankomst in Auckland) een unieke service bieden: Opgehaald worden om per luxe auto naar Baystay B&B in Paihia te gaan, een hapje eten, uiteraard een kamer en een uitgebreid ontbijt zorgen ervoor dat je de volgende morgen veilig en uitgerust aan het echte avontuur kunt beginnen. Als je trip in Christchurch begint raden we aan eerst een nacht in het Arcadia Motel te verblijven, daar vandaan vertrekken ook onze campers.
Tips om vermoeidheid tijdens het autorijden te voorkomen:

 • Rij niet zelf binnen 24 uur na aankomst.
 • Zet de airco niet aan, maar doe de ramen open. Wat frisse lucht zal zorgen voor een helder hoofd en je zult je minder vermoeid voelen.
 • Drink genoeg water voordat je gaat rijden. Als het lichaam niet gehydrateerd genoeg is, zal je je vermoeid voelen. Drink daarom een glas koud water zodat je je weer lekker fris voelt.
 • Moet je lang autorijden? Las dan genoeg pauzes in omdat je van lang rijden vermoeid wordt en je concentratie zal flink afnemen. Neem liefst om de twee uur een korte pauze om lekker de benen te strekken. Dit zal de doorbloeding bevorderen en het resultaat is meer energie. In combinatie met een lekkere kop koffie kan je er weer even tegenaan.
 • Rijden er mensen mee? Wissel dan, indien mogelijk, om de zoveel tijd af met rijden. Terwijl er iemand anders rijdt kun je even relaxen waardoor je daarna meer energie hebt.
 • Ga niet met een lege maag de weg op omdat je je minder goed kunt concentreren als je lichaam niet de benodigde voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Als je te vol zit, zal je je lui en slaperig voelen en dat is ook niet de bedoeling. Eet van tevoren iets gezonds dat snel de nodige energie levert, zoals bijvoorbeeld een banaan en/of noten.
 • Voel je je heel moe worden tijdens het rijden? Parkeer de auto dan op een veilige plaats en neem een korte power nap.

 

Reistijden

Reistijden en afstanden in Nieuw Zeeland worden nogal eens verkeerd ingeschat. Snelwegen zijn hier, met uitzondering rond een paar steden, vergelijkbaar met 80Km wegen in Nederland. Weliswaar mag men er meestal 100 km per uur rijden maar of dit altijd mogelijk en veilig is?! Reken gemiddeld 60 kilometer per uur als je de reistijd over een bepaalde afstand wilt berekenen.

Anders gezegd reisafstanden in Nieuw Zeeland worden berekend in uren en minder in de af te leggen afstand. Bergen, bochten, bijna alleen maar tweebaans wegen verhinderen je om even snel van A naar B te gaan. Je bent toch op vakantie? Neem de tijd geniet van het rijden zelf! Ook dat is onderdeel van je vakantie. Stop bij die geweldige “lookout”, maak een lekkere bak koffie (voordeel van reizen per camper) haal de stoelen uit de “kofferbak” en geniet echt van de omgeving. Met een beetje mazzel heb je dat uitzicht voor jezelf. Wij adviseren regelmatig 2 of meer dagen ergens te verblijven zodat je de omgeving of dat geweldige stad(je) echt kan ervaren.  Het gaat er toch niet om hoeveel je gereden hebt tijdens je vakantie?

Reistijden Calculator

Klik hier om te berekenen hoveel tijd het neemt om een route te rijden, dit verschilt per gebied.

Vergeet niet extra tijd te rekenen voor koffie- en geniet- stops. Maak het rijden onderdeel van het genieten!

Bezoekersvisum / Toeristenbelasting

Vanaf 1 oktober 2019 kun je niet naar Nieuw-Zeeland reizen als je geen visum of NZeTA hebt.

 • Verwacht maximaal 72 uur voor verwerking, maar dit kan slechts 10 minuten duren.
 • Mogelijk moet je ook een International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) betalen.
 • De IVL kost NZD $ 35 en wordt tegelijkertijd met de NZeTA betaald.
 • Als je vanaf 1 oktober 2019 uit een visumvrijstelling land komt, moet je een NZeTA hebben voordat je op reis gaat.
 • Australische burgers hebben geen NZeTA nodig.
 • Een NZeTA-aanvraag kost NZD$ 9 op de mobile app, of NZD $ 12 indien online ingevuld.
Wat te doen:

[/one_full][/one_full]
2019 Camper Huren Nieuw Zeeland.