Internationaal rijbewijs (IRB) is verplicht in Nieuw Zeeland!

Welke rijbewijs is nodig om een camper te mogen besturen?

Internationaal rijbewijs (IRB) is verplicht in Nieuw Zeeland!Ook al ben je misschien voor een korte tijd in Nieuw-Zeeland, er zijn een aantal regels waaraan je moet voldoen om deel te mogen nemen aan het verkeer. Voor onze campers heb je een B-rijbewijs nodig (normale auto).

  • Het Nederlandse, Belgische, Duitse etc. rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet voldoende in Nieuw-Zeeland. Het IRB-model 1949 is vereist.
    Heb je geen IRB, dan moet je rijbewijs voorzien zijn van een Engelse vertaling.

Een vertaling van je rijbewijs kan worden uitgegeven door:

  • Een vertaler goedgekeurd door de NZ Transport Agency
  • Een diplomatieke vertegenwoordiger bij een hoge commissie, ambassade of consulaat; of
  • De autoriteit die uw buitenlandse vergunning heeft afgegeven (een IRB kan als vertaling aanvaardbaar zijn). Voor Nederland is dit de ANWB, voor België het gemeente kantoor.

Het is belangrijk te weten dat het rijden zonder aanvaardbare Engelse vertaling (IRB) grote gevolgen kan hebben. Je kunt vervolgd worden voor het rijden zonder vergunning of voor het rijden zonder een toepasselijk rijbewijs.  De boete hiervoor is NZ$400.00 of tot NZ$1,000.00 als je voor de rechter bent veroordeeld.

De politie heeft ook de macht om een rijbewijs zonder IRB in te trekken tot ze een beëdigd vertaling gezien hebben. Kosten van een beëdigd vertaler beginnen bij NZ$200.00 en zijn in het weekeind of super duur of niet beschikbaar. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand 3 dagen stil gezet wordt om een beëdigde vertaling te krijgen. Niet alleen zonde van het geld, maar vooral te verloren tijd, weegt niet op tegen de kosten van het halen van een Internationaal Rijbewijs bij ANWB

Als je toch blijft rijden nadat je een rij-ontzeging hebt, wordt het voertuig waarmee je rijdt gedurende 28 dagen in beslag genomen. Dit op kosten van de eigenaar van het voertuig, en verhaald op de huurder. Je loop ook het risico niet gedekt te worden door je verzekering in het geval van een ongeval.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
bezoekersvisum Nieuw Zeweland

Bezoekersvisum nodig?

Reizen naar Nieuw-Zeeland? Controleer of je een bezoekersvisum (NZeTA) nodig hebt. In dezelfde aanvraag betaal je meteen je toeristenbelasting. Hieronder staat hoe: Verwacht maximaal 72 uur voor verwerking, maar dit kan slechts 10 minuten duren.

Read More »
Camper huren Nieuw Zeeland

Camper Huren Nieuw Zeeland Video

Seeker Camper Nieuw Zeeland Onze Seeker camper is de grotere broer van de Explorer. Uitermate geschikt voor vrij kamperen in Nieuw Zeeland (freedom camping) Voorzien van zonnepaneel, led verlichting en een grote koelkast die ook

Read More »
Wandelen Nieuw-Zeeland

Wandelen in Nieuw Zeeland

Beleef de natuur van Nieuw-Zeeland door te gaan wandelen…  Voor veel bezoeker staat Nieuw-Zeeland gelijk aan wandelen. Er zijn ontelbare (ook korte) routes om te  wandelen in Nieuw Zeeland, en je hoeft geen ​​atleet te zijn

Read More »

Whakaari – White Island

Een actief vulkanisch eiland Gelegen 49 kilometer uit de kust van Whakatane in the Bay of Plenty ligt White Island. Vanaf het vaste land is dit eiland op een mooie dag goed te zien met

Read More »
Scroll to Top