Internationaal rijbewijs (IRB) is verplicht in Nieuw Zeeland!

Welke rijbewijs is nodig om een camper te mogen besturen?

Internationaal rijbewijs (IRB) is verplicht in Nieuw Zeeland!Ook al ben je misschien voor een korte tijd in Nieuw-Zeeland, er zijn een aantal regels waaraan je moet voldoen om deel te mogen nemen aan het verkeer. Voor onze campers heb je een B-rijbewijs nodig (normale auto).

  • Het Nederlandse, Belgische, Duitse etc. rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet voldoende in Nieuw-Zeeland. Het IRB-model 1949 is vereist.
    Heb je geen IRB, dan moet je rijbewijs voorzien zijn van een Engelse vertaling.

Een vertaling van je rijbewijs kan worden uitgegeven door:

  • Een vertaler goedgekeurd door de NZ Transport Agency
  • Een diplomatieke vertegenwoordiger bij een hoge commissie, ambassade of consulaat; of
  • De autoriteit die uw buitenlandse vergunning heeft afgegeven (een IRB kan als vertaling aanvaardbaar zijn). Voor Nederland is dit de ANWB, voor België het gemeente kantoor.

Het is belangrijk te weten dat het rijden zonder aanvaardbare Engelse vertaling (IRB) grote gevolgen kan hebben. Je kunt vervolgd worden voor het rijden zonder vergunning of voor het rijden zonder een toepasselijk rijbewijs.  De boete hiervoor is NZ$400.00 of tot NZ$1,000.00 als je voor de rechter bent veroordeeld.

De politie heeft ook de macht om een rijbewijs zonder IRB in te trekken tot ze een beëdigd vertaling gezien hebben. Kosten van een beëdigd vertaler beginnen bij NZ$200.00 en zijn in het weekeind of super duur of niet beschikbaar. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand 3 dagen stil gezet wordt om een beëdigde vertaling te krijgen. Niet alleen zonde van het geld, maar vooral te verloren tijd, weegt niet op tegen de kosten van het halen van een Internationaal Rijbewijs bij ANWB

Als je toch blijft rijden nadat je een rij-ontzeging hebt, wordt het voertuig waarmee je rijdt gedurende 28 dagen in beslag genomen. Dit op kosten van de eigenaar van het voertuig, en verhaald op de huurder. Je loop ook het risico niet gedekt te worden door je verzekering in het geval van een ongeval.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Reistijden en afstanden

Reistijden en afstanden in Nieuw-Zeeland worden nogal eens verkeerd ingeschat. Snelwegen zijn hier met uitzondering rond een paar steden vergelijkbaar met  80 km wegen in Nederland. Natuurlijk mag je volgens de wet meestal 100 km

Read More »
Veilig de natuur in

Veilig de natuur in

Er zijn honderden kortere en langere wandelingen om te ondernemen. Van een 10 minuten loopje naar een uitkijkpunt tot meerdaagse tochten. Nieuw Zeeland staat ook bekend om de Great Walks, hiervoor moet je wel hutten

Read More »
Scroll naar boven